fredag den 30. juli 2010

Foundations Of Chess Strategy

Sommeren 2010 blev indimellem tilbragt med at studere denne bog:)
Dette er en rigtig god "skak-læringsbog", fra 2005,skrevet af Lars Bo Hansen, Stormester i skak m.v.!
Familien Hansen er p.t. taget til USA men kommer forhåbentlig igen:)
Bogen tager udgangspunkt i Lars Bos inddeling af skakverdensmestre m.fl..i forskellige kategorier afstemt af "busines-metoder", suppleret med andre faktorer der påvirker ens spil.
I værker af Lars Bo, resp. Jacob Agaard (Excelling at chess) og Sune Berg Hansen (en skakspalte i Jyllandsposten engang, omtales her inden foir de næste 10 år!) filosoferes der over hvordan man bliver en bedre skakspiller, og på fynsk (med sjællandsk accent) vil jeg sige at pointen er at det hele såmænd handler om hvad jeg vil kalde "kend dig selv" og "kend din modstander" og hvordan den menneskelige faktor/psykologi kan anvendes hvis man gerne vil vinde i skak:)
Hvis du kender "typen" hos modstanderen og dig selv, kan du således tilrettelægge dine forberedelser til partiet efter dette og forsøge at få partiet ind i baner hvor du føler dig hjemme, og modstanderen på glatis!
Jævnfør Lars Bos inspirerende bog, som desuden er suppleret med et imponerende udvalg af nogle af de bedste og meste instruktive skakpartier jeg har set siden 1977!
Lars Bo fortæller gode historier og kommer med egne erfaringer undervejs, det er meget brugbart, og man kan på det skakpædagogiske område faktisk ane hvor meget Bent Larsen, vores store skakpædagog, har påvirket Lars Bos egen skaklige udvikling:)
(Husk: Studer de gamle mestre!)
Jeg har selv i forbindelse med mit arbejde som pædagog/leder lært, at det at putte ting ind i kasser/modeller mest giver mening for den der sætter tingene ind i modellerne (uanset hvad det handler om), men at det ikke er sikkert at det så giver mening for andre mennesker:)
Jævnfør at vi jo har forskellige læringsstile, og ikke alle har en matematisk-logisk tankegang har vi brug for hver især at lave vores egne forståelsesmodeller der giver unik mening for en selv...

Samtidig er det dog min erfaring at netop i skak kan det lette erhvervelsen af skakforståelsen betydeligt hvis man har systemer/modeller/billeder/erfaring osv. man kan oplære sin hjerne til at benytte sig af:)
Og så øges spillestyrken....:)
Ved første øjekast kan den potentielle læser måske blive afskrækket af at bogen er på engelsk, at der annonceres med "business-metoder" i skak (en kombination der ikke er skrevet om før) og man kan tro at man skal have meget i rating for at få udbytte af den!
Det er ikke tilfældet! Det er dog ikke en begynderbog.
Generelt synes jeg at Lars Bo har gjort et rigtig godt stykke arbejde, som jeg vurderer at skakspillere med en del skakpartier i bagagen vil kunne have stor gavn af.
Altså en bog som er fin og lærerig for de der bevidst forsøger at blive en bedre skakspiller ved at studere andres partier og erkende egne og modstanderens svagheder:)
Den er efter min mening blandt de bedste skakbøger fra de seneste 10 år!
Bravo Lars Bo!
Bogen har fået særdeles gode anmeldelser rundt omkring f.eks her hos Jeremy Silman.
Jeg synes den er blevet noget overset på det danske marked, og det er ikke rimeligt!
Det er nemlig en af de bøger der med en vis indsats fra din side kan rykke noget ved din spillestyrke!
I et interview fra sidste uge udtaler Sune Berg Hansen, at Lars Bo´s bog har hjulpet ham til klarhed over egen "spilletype" og dermed styrket hans spil:)
Så køb den eller lån den på biblioteket:)
Hvis man gerne vil have at Lars Bo også fremover skal lave flere gode skakbøger var det nok en ide at støtte ham ved at købe den frem for at låne den?
Bogen kan købes hos Dansk Skaksalg (hvis du leder findr du den under kategorien "Midtspil", til 217 kr + forsendelse) eller London Chess Centre hvor du også kan se et uddrag fra bogen som pdf-fil(bogen koster 17 Pund + forsendelse).
Familien Hansen egen netbutik i "SME-group" er lukkket mens de er i USA, men ellers kan Lars Bos og Evgenias skakudgivelser også købes der!
Der er flere gode udgivelser fra deres side:)
Partierne fra bogen (uden kommentarer) vil som Chessbasefil kunne erhverves fra undertegnede i løbet af vinteren hvis man foretrækker at gennemspille partierne på denne måde, mens man læser bogen, blot send en email så kommer de når de er klar!
(Dan Heissmans bog The Improving Chess Thinker ventes omtalt senere på året....)

Ingen kommentarer: